Mijn Superkracht.nl

17
06
2019

6 weken lekker niksen...is dat niet te lang?

Bestaat de zomerdip?

Google even op het woord "zomerdip" en je krijgt ruim 94.000 resultaten! Een deel hiervan gaat over een mentale zomerdip, waarbij je je in de zomer minder goed voelt dan in de winter, en het merendeel van de andere gevonden websites geeft je tips hoe je kunt voorkomen dat je kind achteruit gaat in niveau tijdens de zomervakantie.

Toen ik dit blog begon te typen (ik had de titel al staan ), wilde ik wel even een link naar de wetenschappelijke onderbouwing van de zomerdip. En wat blijkt: die onderbouwing is niet zo makkelijk te vinden. Squla noemt wel een aantal onderzoeken, maar zonder link of namen, dus die kan ik lastig terugvinden. 

Een artikel van Ouders van Nu is duidelijker; de zomerdip is, in Nederland, niet bewezen. Zij verwijzen hierin ook naar dit artikel in Trouw. En een blog op de site Geletterdheid en schoolsucces haalt zelfs 2 onderzoeken aan waaruit blijkt dat er geen sprake is van een zomerdip.

Tips tegen een zomerdip?

En nu?

Mijn insteek van dit blog was dat ik je een aantal tips ging geven om de zomerdip te voorkomen en dat lijkt toch niet echt nodig te zijn... 

Maar let op, deze onderzoeken gaan over "gemiddelde leerlingen", voor zo ver die bestaan. Voor kinderen die moeite hebben met een vak kan het wel belangrijk zijn om hier, een beetje, mee te blijven oefenen in de vakantie. Gewoon om te zorgen dat wat met veel moeite is geleerd in het afgelopen schooljaar niet wegzakt. Zo kun je af en toe met je kind nog even de tafels herhalen, samen een kaart bekijken en uitrekenen hoe ver het rijden is naar Frankrijk of lezen wat er in de omgeving te doen is.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Mijn belangrijkste tip is dat je er vooral voor zorgt dat het leren je kind niet tegen gaat staan. Zolang je zonder strijd kunt zorgen dat je kind regelmatig even oefent of elke dag een stuk leest, dan kan dit zeker verschil maken voor na de zomervakantie. Maar als dat niet lukt, dan zorgt je ontspannen vakantie er in elk geval voor dat je kind er daarna weer vol energie tegenaan kan en misschien is dat wel veel meer waard!

 

Door: Annemieke Augusteijn

Annemieke, gediplomeerd leerkracht en Remedial Teacher in 's-Hertogenbosch, is de bedenker van Mijn Superkracht. In de begeleiding van haar leerlingen zet zij ICT in om de kracht van kinderen zichtbaar te maken.
Terug