Mijn Superkracht.nl

13
08
2020

Aan de slag, met een gratis workout

Gisteren heb ik een laptop gekocht en ik ben er echt zo blij mee!

De afgelopen maanden was het regelmatig improviseren om met thuisgeschoolde kinderen, een thuiswerkende man en een thuiswerkende vrouw de beschikbare ruimte en apparaten een beetje eerlijk te verdelen. Dat lukte ook lang niet altijd, maar met het vooruitzicht dat de kinderen binnenkort weer echt naar school gaan en met de aanschaf van een laptop gaat daar verandering in komen.

Vrouw in de tuin, aan het werk met een laptopMeteen na het installeren van de laptop ging ik vol enthousiasme aan de slag, eindelijk kon ik al die dingen die ik in mijn hoofd had om te doen aan gaan pakken.

Met gratis workout

Op mijn lijstje stonden een aantal aanpassingen aan de website en het verhuizen van de online trainingen. Als ik dat nog tijd over had, ik ben een rasechte optimist, zou ik ook vast beginnen aan het vernieuwen van de instructievideo's. Vol enthousiasme ging ik aan de slag om al snel te merken dat het een leuk idee was, maar dat dit wel iets meer voorbereiding vroeg dan ik verwacht had.

Wat was namelijk het probleem: dit soort grote klussen deed ik altijd vanaf mijn desktop. Werkte ik ergens anders, bijvoorbeeld als ik een leerling op een school ging begeleiden of als ik een gesprek over een had, dan had ik alleen de gegevens van die leerling nodig en die staan in de online omgeving. Dat was niet het geval met alle afbeeldingen en teksten die ik nodig heb voor de projecten die nu op mijn lijstje staan. Gisteren liep ik dus de hele dag op en neer naar mijn kantoor op zolder omdat ik "nog even een paar bestandjes nodig had". Met temperaturen van meer de 35°C is dat een soort workout waar je een personal trainer flink voor zou betalen .

Dat ga ik anders doen!

Hoe goed het ook voor mij is om wat meer te bewegen en mogelijk zelfs wat af te vallen, ik heb toch bedacht om het voortaan anders te gaan doen. Momenteel heb ik als tussenoplossing het wat beter vooraf nadenken over wat ik nodig heb en dat, met voor de zekerheid wat extra bestanden, op een USB-stick zetten. Ondertussen denk ik na over een manier om er voor te zorgen dat ik altijd bij de bestanden kan die ik nodig heb, ongeacht het apparaat en de locatie. 

Beveiliging

Er zijn best veel mogelijkheden om te zorgen dat bestanden altijd beschikbaar zijn. Wat ik daar zelf altijd wel belangrijk in vind, is dat de gegevens wel veilig moeten staan, zeker als het gaat om persoonsgegevens en er dus rekening gehouden moet worden met de AVG. In dat geval vallen bijvoorbeeld veel clouddiensten al af, zeker sinds onlangs het Europese het privacy shield, dat door veel bedrijven buiten Europa gebruiken, ongeldig verklaarde.

Gelukkig gaat het bij mij vrijwel niet om bestanden met persoonsgegevens, de gegevens van mijn leerlingen en de aangesloten begeleiders staan natuurlijk al veilig en overal beschikbaar in de omgeving van Mijn Superkracht, maar toch ga ik me hier maar eens goed in verdiepen voordat ik ergens mijn bestanden in een cloud slinger. Dat wordt dan een mooi project voor als ik straks mijn lijstje van hierboven helemaal heb kunnen afvinken.

Gebruik jij op dit moment wel een clouddienst om de gegevens van je leerlingen op te slaan en vraag je je nu af of ze daar wel veilig zijn? Neem dan vooral een proefaccount voor Mijn Superkracht, dan hoef je daar in elk geval niet meer over na te denken!

 

Door: Annemieke Augusteijn

Annemieke, gediplomeerd leerkracht en Remedial Teacher in 's-Hertogenbosch, is de bedenker van Mijn Superkracht. In de begeleiding van haar leerlingen zet zij ICT in om de kracht van kinderen zichtbaar te maken.
Terug