Mijn Superkracht.nl

06
03
2020

Baas over je eigen tijd

Begin deze week las ik op LinkedIn een blog van Jasmijn George (Juffencoach) met 5 inzichten om meer balans te krijgen. Het blog is vooral bedoeld voor leerkrachten, maar ook voor mij, als ondernemer, moeder en echtgenote (niet noodzakelijk in die volgorde) is het vinden en houden van balans regelmatig een uitdaging.  En haar eerste inzicht was meteen raak...

"Jij bent de baas van je eigen tijd"

Dat weet ik natuurlijk wel, maar als ik eerlijk ben, gedraag ik me niet altijd zo. Zeker op momenten dat ik het gevoel heb dat ik het druk heb en dat ik mezelf voorbij loop, laat ik eigenlijk te veel van buitenaf bepalen hoe ik mijn tijd besteed.

Gelukkig herken ik de signalen en weet ik wanneer het tijd wordt om even wat minder te gaan doen, maar nog beter is het als het me lukt om dat al vooraf te doen en dus altijd bewuste keuzes te maken in wat ik wel of niet doe.

Wel, niet of anders

Voorheen dacht ik altijd dat er op het moment dat je bedenkt of je iets wilt doen 2 keuzen zijn, je doet het wel of je doet het niet. Inmiddels weet ik dat je nog een derde optie hebt, namelijk om het anders te doen.
Er zijn veel dingen die ik, en jij vast ook, doe op een bepaalde manier, omdat iedereen het zo doet of omdat ik het altijd al zo gedaan heb. Denk bijvoorbeeld aan vergaderingen, die gaan heel vaak op dezelfde manier. Als je geluk hebt, krijg je vooraf een agenda en extra informatie over de onderwerpen zodat je je erop kunt voorbereiden. Tijdens de vergadering zelf zit iedereen rond de tafel en bespreken we de onderwerpen soms lukt het zelf om ergens een besluit over te nemen.
Wat zou er gebeuren als we dat anders doen? Bijvoorbeeld door alle stukken vooraf te sturen en vragen of iedereen in een centraal document of per mail wil reageren naar de inbrenger van het onderwerp, kun je al vooraf alle meningen inventariseren. Misschien kun je dan heel snel besluiten nemen tijdens de vergadering.
En het schijnt dat vergaderingen veel korter en efficiënter worden als je staand vergadert. Dat is trouwens nog gezonder ook, dus sowieso een goed idee.

Automatiseren

Als ik nu keuzes moet maken, kijk ik dus eerst of ik iets wil doen. Als ik dan zie dat ik niet alles wat ik wil doen op deze manier kan doen in de tijd en met de energie die ik eraan wil besteden, ga ik kijken of ik het anders kan doen.
Het zal je niet verbazen dat ik regelmatig ervoor kies om iets te automatiseren, zodat het daarna minder tijd en energie kost. Voor veel dingen is tegenwoordig wel een digitale tool, waardoor je tijd en energie gaat besparen en anders kijk ik of ik zelf iets kan maken. Het nadeel is dan trouwens wel dat het de eerste keer meestal juist meer tijd en energie kost, dus dit heeft alleen maar zin als je deze oplossing/ aanpassing daarna vaker kunt gebruiken.

Administratie

Iets wat elke keer terug komt en wat ik wel belangrijk, maar helaas ook stomvervelend vind, is de administratie. Het schrijven van (gespreks)verslagen, handelingsplannen en facturen is iets wat ik heel graag sneller wil kunnen doen, vooral omdat veel onderdelen elke keer terug komen. Dat veel dingen regelmatig terug komen is meteen ook het voordeel, want dat zorgt ervoor dat je het ook goed kunt automatiseren.
Zelf heb ik dat gedaan door handig gebruik te maken van Excel en Word. Ik maak graag gebruik van formules en sjablonen, waardoor de onderdelen die elke keer hetzelfde zijn, automatisch ingevuld worden. Ken jij deze mogelijkheden? En als je ze niet kent, zou je ze willen leren kennen? Dan bof je!

Gratis webinar

Omdat ik gemerkt heb dat veel collega's elke keer dezelfde teksten typen en daardoor net als ik aanhikken tegen het schrijven van hun plannen, deel ik volgende week mijn "geheimen" op het gebied van Word en Excel in een gratis webinar.
In dat webinar vertel ik je welke formules en functies je kunt gebruiken èn laat ik je zien hoe je ook zorgt dat ze op de goede manier werken. Aan het einde van het webinar deel ik ook een link met je waar je mijn sjablonen kunt downloaden en met de informatie uit het webinar kun je die gebruiken om je eigen administratie te automatiseren.

Je kunt live deelnemen en al je vragen stellen op woensdag 11 maart om 20:00 en daarna blijft de opname een week beschikbaar. 

Ik hoop je aanmelding te mogen ontvangen!

 

Door: Annemieke Augusteijn

Annemieke, gediplomeerd leerkracht en Remedial Teacher in 's-Hertogenbosch, is de bedenker van Mijn Superkracht. In de begeleiding van haar leerlingen zet zij ICT in om de kracht van kinderen zichtbaar te maken.
Terug