Mijn Superkracht.nl

10
01
2017

Beginnen met online remedial teaching

Aan de slag met een nieuwe tool?

Als je een eigen praktijk hebt, herken je het waarschijnlijk wel: aan het einde van het jaar, als je steeds beter kunt overzien hoeveel je verdiend en vooral ook uitgegeven hebt, ga je een goed nadenken welke abonnementen en licenties nu echt hun geld waard waren. Vaak zie ik dan in de lijst tools staan waar ik vol enthousiasme een licentie voor heb aangeschaft, maar die ik nauwelijks heb gebruikt. En niet omdat ik ze niet goed vind, maar omdat ik niet de tijd genomen heb om ze echt goed te bekijken.
Ook zijn er tools die ik wel gebruik, maar die veel meer kunnen dan ik er mee doe, weer omdat ik ze nog niet echt ken. Zo gebruik ik bijvoorbeeld al jaren Gynzy, maar tijdens de laatste netwerkdag voor begeleiders zag ik onderdelen daarvan die ik nog nooit gezien had, maar wel heel handig zijn! 

Nadelen van een cursus

In een aantal gevallen worden er wel cursussen aangeboden om te leren werken met een tool, maar ik moet bekennen dat ik pas 1 keer zo'n cursus gevolgd heb. Vaak zijn ze op een doordeweekse dag, wat ik erg onhandig vind. Bovendien zijn ze vaak behoorlijk prijzig, dus dat is ook een drempel om eraan te beginnen, ik wil toch eerst wel weten of deze tool het waard is om een dag en geld aan te besteden. Wel neem ik me elke keer voor om binnenkort eens rustig de tijd te nemen om uit te zoeken hoe de tool werkt, maar dat komt er vaak niet van... Als ik het zo opschrijf, is het me direct duidelijk waar het misgaat ;-)

Niet alleen ik

Dat ik hierin niet de enige ben, heb ik inmiddels wel gezien bij de begeleiders die zich aansluiten bij Mijn Superkracht. Ook bij hen merk ik dat het belangrijk is dat ze aan het begin van hun lidmaatschap direct de online leeromgeving goed leren kennen en ook ontdekken hoe die past bij hun manier van werken. En daar heb ik ook een rol in! 
Aanvankelijk vulde ik die in door verplichtte gebruikerscursussen aan te bieden, maar ik merkte dat dat een drempel was om je aan te melden, waarschijnlijk om dezelfde redenen die ik heb om bepaalde cursussen niet te volgen. Afgelopen jaar kon je 3 maanden de leeromgeving uitproberen en was deelname aan een cursus een optie. Maakte je geen gebruik van een die mogelijkheid, dan kon je zelf bekijken hoe de leeromgeving werkt aan de hand van de digitale handleiding. Maar ondanks een aantal enthousiaste begeleiders die na het uitproberen van de leeromgeving besloten hebben betaalde licenties af te nemen en zich eventueel aan te sluiten bij ons netwerk, kreeg ik steeds meer het idee dat de start met Mijn Superkracht voor nieuwe begeleiders zo niet goed uit de verf komt.

Online traject

Toen ik in de kerstvakantie de tijd nam om eens goed over het bovenstaande na te denken, ontstond langzaam maar zeker het idee om een online gebruikerscursus aan te gaan bieden. En toen ik dat idee eenmaal had, begreep ik niet waarom ik dat niet eerder had bedacht! Een online traject heeft veel voordelen ten opzichten van een traditionele cursus en geeft deelnemers de kans om de leeromgeving als begeleider en als leerling te ervaren.

Ben jij benieuwd naar Mijn Superkracht en wil je het gratis uitproberen èn de online training volgen? Kijk dan hier voor de mogelijkheden.

 

Door: Annemieke Augusteijn

Annemieke, gediplomeerd leerkracht en Remedial Teacher in 's-Hertogenbosch, is de bedenker van Mijn Superkracht. In de begeleiding van haar leerlingen zet zij ICT in om de kracht van kinderen zichtbaar te maken.
Terug