Mijn Superkracht.nl

14
09
2015

De persoonlijke eigenschappen van je kind.

Persoonlijke eigenschappen ook wel kwaliteiten genoemd, zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon behoren. Persoonlijke eigenschappen ‘kleuren’ een mens: het is de specifieke sterke opvallende kant van iemand. Als we aan een persoon denken dan valt die persoonlijke eigenschap vooral op. Voorbeelden zijn daadkracht, zorgzaamheid en enthousiasme.

Jonge kinderen laten in hun doen en laten hun eigen persoonlijke eigenschappen onverbloemd zien. Maar als we nadenken en schrijven over kinderen zijn we niet zo geneigd om dit te doen in persoonlijke eigenschappen of in kwaliteitstermen. Maarwaarom zouden we het niet doen? In het dagelijkse leven praten we er immers wel over. Opvoeders vertellen bijvoorbeeld tegen elkaar over de kinderen: hij is zo onbevangen, zo open, maar toch zo stoer, zo kwetsbaar, zo … . Allemaal persoonlijke eigenschappen die we heel gewoon maar ook heel mooi vinden bij kinderen: zo zijn kinderen.

Graag benoem ik als ouder, leerkracht en kindercoach de mooie persoonlijke eigenschappen, de kwaliteiten van een kind. Ieder kind hoort dagelijks al zoveel nare woorden om zich heen en tegen zich gericht. Hoe mooi is het wanneer je kunt laten merken dat je een kind waardeert om wie het is. Ieder kind heeft prachtige persoonlijke eigenschappen, kwaliteiten. Wanneer je als opvoeder, leerkracht of kindercoach de mooie persoonlijke eigenschappen van een kind kunt benoemen kan het kind groeien en inzicht krijgen wie het is en wie het mag zijn.

Ik doe dit graag aan de hand van het kinderkwaliteiten spel.

Hoe speel je het spel?
1. Knip de kaartjes uit en leg ze open op tafel.
2. Kies 3-5 talenten waarvan jij vindt dat ze bij je kind passen. Bespreek ze. (Wat denk je dat ik daarmee bedoel? Herken je deze kwaliteit bij jezelf? Hoe? Wat vind je daarvan?
3. Doe de oefening opnieuw. Het kind kiest nu 5 kwaliteiten van zichzelf. Of hij kiest jouw kwaliteiten, of die van broer of zus.
4. Je kan ook iedere week op een speciaal moment een kaartje aan je kind geven en dit bespreken.

 

 

Terug