Mijn Superkracht.nl

12
12
2015

Donald Duck verrijkt taal

Ouders keken mij nog weleens verbaasd aan, wanneer ik zei dat ik het prima vond dat leerlingen de Donald Duck lazen. Dit vond ik zeker het geval wanneer een leerling moeite had met lezen of lezen niet leuk vond. Bij zwakke lezers zijn de leeskilometers zo belangrijk, wanneer je ze dan kunt motiveren met een Donald Duck, vind ik dat prima.

Leren van de Donald Duck

Zelf had ik al wel gemerkt dat er in de Donald Duck niet alleen eenvoudige taal of makkelijke woorden gebruikt worden. Nee, kinderen kunnen er nog op verschillende gebieden wat van opsteken. Is het literatuur? Nee, absoluut niet. Maar kan het de motivatie verhogen, de woordenschat en de leeskilometers uitbreiden? Zeker weten!

Toepassing in de klas

Ik houd er van om mandjes lezen te gebruiken in de groep. In ieder mandje zit ander leesmateriaal. Zo heb ik een mandje met verhalende boeken, een mandje met informatieboeken over het thema wat er in de klas is op dat moment, een mandje met stripboeken en een mandje met duo-boeken of theater leesboeken. De mandjes rouleren na een week onder de vier leesgroepjes in de klas. Kinderen vinden het geweldig, ook de verhalende boeken. Natuurlijk probeer ik die af te stemmen op actuele onderwerpen of interesses en houd ik daarbij boekreclames om de kinderen uit te dagen zelf verder te lezen.

Themanummer over taal

Maar toch leuk dat 't NRC nu aangeeft dat de Donald Duck de taal verrijkt. Oke, ze hebben het over de komende Donald Duck, maar iemand die wat serieuzer naar een Donald Duck kijkt, zal zelf lezen dat er een woordenschat en taal gebruik wordt die zeker kan verrijken!

Terug