Mijn Superkracht.nl

02
02
2016

Mijn tips voor het gebruik van ICT in het onderwijs, deel 2: oefenen

Enige tijd geleden schreef ik in mijn gastcolumn voor het tijdschrift voor remedial teaching mijn visie op het gebruik van ICT in de begeleiding van leerlingen. Het komt erop neer dat ik alleen die dingen wil doen waarin het feit dat ìk ze doe meerwaarde heeft. Alle andere dingen laat ik met liefde aan de computer over.

Oefenen, oefenen, oefenen

Bij veel dingen die kinderen leren is het belangrijk dat ze ze vaak oefenen. Dat oefenen zouden ze met mensen kunnen doen, maar met de computer kan dat ook en vaak zelfs beter. Bovendien vinden kinderen het oefenen met een computer vaak ook leuker. En het laatste voordeel is dat er zo tijd overblijft voor gerichte instructie.

Het is dan wel belangrijk dat je goede computerprogramma’s gebruikt. In dit blog geef ik je een aantal tips.

Oefenweb

In de programma’s van Oefenweb oefenen kinderen spelenderwijs rekenen, taal of Engels. Omdat het een site is waar je inlogt, kunnen kinderen overal spelen. Het niveau van de opdrachten wordt automatisch aangepast aan het niveau van de speler, dus elk kind heeft een eigen account nodig.
Achteraf kun jij als ouder, leerkracht of rt’er de resultaten bekijken. Ook kun je zien welke opdrachten makkelijk en welke moeilijk waren.

Junior Einstein

Op de sites van Junior Einstein oefenen kinderen gericht 1 specifieke vaardigheid per opdracht. Als begeleider kun je opdrachten voor ze klaarzetten, die ze dan meteen zien bij het inloggen. Ook hier kun je achteraf kijken hoe ze het gedaan hebben. Het fijne is dat je de opdrachten ook aan een groep kinderen tegelijkertijd kunt geven, bijvoorbeeld als weektaak.

Zuid-Vallei

Ik gebruik in mijn praktijk regelmatig de programma’s van Zuid-Vallei. De programma’s Digi-Spelling en Interflits die hierbij ontwikkeld zijn, geven ook de mogelijkheid om online te oefenen. Ook hierbij kan ik het niveau instellen en achteraf de resultaten van mijn leerlingen bekijken.
Bij het programma Interflits lezen de kinderen woordjes die steeds sneller in beeld komen. Dit tempo past zich aan afhankelijk van de leessnelheid van de kinderen.
Digi-spelling biedt oefeningen per spellingscategorie. De kinderen kunnen hierin vrij werken of volgens een planning die ik bepaal. Afhankelijk van het behaalde resultaat worden oefeningen herhaald of krijgen ze nieuwe opdrachten.

Sommenplaneet

Het automatiseren van rekensommen kan heel goed met behulp van een computerprogramma. Sommenplaneet is een gratis programma dat je downloadt en dat allerlei spelletjes biedt om sommen te oefenen. Per spelletje kun je instellen op welk niveau het gespeeld moet worden en met welk soort sommen. Het nadeel is dat je op een andere computer de resultaten niet kunt bekijken.

Toetsend leren

De naam zegt het al, op deze site kun je oefenen in toetsvorm. Het grote voordeel vind ik dat kinderen zo ook wennen aan de manier waarop opdrachten bij toetsen gegeven wordt. Bovendien wordt bij elk antwoord een uitleg gegeven, ook als de kinderen het goede antwoord gekozen hebben. Dus kinderen die gokken of niet wisten hoe ze bij het antwoord moesten komen, hebben meteen duidelijkheid.

Ook bij deze site kun je achteraf de resultaten bekijken.

Meer tips

Wil je meer tips voor programma’s die je kunt gebruiken om je kinderen te laten oefenen op de computer? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en volg me op Facebook en Twitter!

 

Door: Annemieke Augusteijn

Annemieke, gediplomeerd leerkracht en Remedial Teacher in 's-Hertogenbosch, is de bedenker van Mijn Superkracht. In de begeleiding van haar leerlingen zet zij ICT in om de kracht van kinderen zichtbaar te maken.
Terug