Mijn Superkracht.nl

07
10
2014

Mijnes of Jounes

Bijna iedereen wordt er mee geconfronteerd, de verminking van het bezittelijk voornaamwoord. We zijn ons er waarschijnlijk allemaal van bewust dat onze taal leeft. Zo was “hun” jarenlang alleen een bezittelijk voornaamwoord, maar inmiddels mag je hun ook gebruiken, wanneer het over hen gaat. Mijn moeder zegt altijd dat de Hunnen al jaren dood zijn, en dat zit er bij mij zo ingebakken dat een ieder die “hun” in plaats van “hen” zegt, wat mij betreft bij mijn moeder in de leer kan.

Maar goed er zijn nog meer voorbeelden te bedenken. Wat te denken van: “Ik heb me tas vergeten? “. Wanneer kinderen dit niet vanaf het begin goed aangeleerd krijgen, is het lastig. Het is ook verwarrend. Je hebt immers wel je tas vergeten. Maar het kan ook jouw tas zijn. Een leerling van mij had het van de week serieus over mijnes of jounes, ze komt voor rekenen, maar ik kon het toch niet laten (beroepsdeformatie, frik?). Ik vroeg haar of ze wist wat de regels zijn. Mij of mijn wist ze nog wel, maar wanneer je jouw of jou schreef of zei, dat was haar niet duidelijk.

Toevallig had ik het daar met vrienden over, omdat ik jounes toch wel schattig vind, wanneer je acht jaar bent. Wanneer je achttien bent, hoop ik dat je daar in ieder geval overheen gegroeid bent. Mijn vriend gaf aan dat hij soms toch ook even moet nadenken over jou, of jouw.

Vandaar de regel van het Genootschap van Onze Taal: Als u twijfelt of u jou of jouw moet schrijven, is het soms handig jou(w) in gedachten te vervangen door hem (kan alleen persoonlijk voornaamwoord zijn) of zijn (kan alleen bezittelijk voornaamwoord zijn). Als hem in de zin past, past jou ook, als zijn in de zin past schrijf je jouw.

Dit artikel verscheen eerder in het Tijdschrift voor Remedial Teaching, uitgegeven door de Landelijke Beroepsvereninging Remedial Teachers (LBRT). Meer informatie over de LBRT leest u hier.

Terug