Mijn Superkracht.nl

06
06
2020

"Onderwijs op afstand" is here to stay

De afgelopen maanden hebben duizenden leerkrachten een vliegende start gemaakt met onderwijs op afstand. Het was uit noodzaak en moest heel snel, dat maakte deze start niet optimaal, maar wat is er hard gewerkt en wat hebben we veel geleerd!
In "normale tijden" zouden we deze veranderingen geleidelijk hebben doorgevoerd. Verschillende tools zouden zijn uitgeprobeerd, er zou over vergaderd zijn (en nog een keer en nog een keer en...) en uiteindelijk zou een gedegen plan gemaakt zijn. Dat proces zou maanden gekost hebben en de invoering van het plan nog eens maanden of jaren.
Ik ben diep onder de indruk van wat er de afgelopen maanden is gepresteerd door de leerkrachten en van de manier waarop ze onze kinderen onderwijs hebben gegeven in een totaal nieuwe situatie.
 
Ik ben trouwens benieuwd wat basisscholen, als ze vanaf komende maandag weer een soort van gewoon open gaan, willen behouden van wat ze de afgelopen maanden op poten hebben gezet. Zelf ben ik een enorm voorstander van het blended onderwijs, onderwijs waarbij je het onderwijs in de klas (of in mijn geval in mijn praktijk) combineert met online onderwijs, in welke vorm dan ook. Ik hoop dan ook dat dit nu door meer scholen gedaan zal worden!
 
Sowieso is de tijd van onderwijs op afstand nog niet voorbij. Alleen het basisonderwijs kan nu weer terug naar normaal, voor alle overige onderwijsinstellingen geldt nog de noodzaak om (ook) online les te blijven geven. En ook voor het basisonderwijs zullen er nog wel situatie zijn waarin onderwijs op afstand nodig is, zeker met een mogelijke tweede golf die nog boven ons hoofd hangt...
 
Gelukkig kunnen we ons daar op voorbereiden en hebben we nu de ervaring van de afgelopen maanden dat het kan. 
 
WIst je trouwens dat onderwijs op afstand helemaal niet iets is van de afgelopen maanden? Bijvoorbeeld Nederlandstalige kinderen die in het buitenland wonen en kinderen die langdurig ziek zijn, krijgen al jaren afstandsonderwijs. Verschillende instellingen die bij dit onderwijs betrokken zijn, hebben zo veel mogelijk informatie bij elkaar gezet op 1 website: onderwijsopafstand.nl. En dankzij onze ervaring met remedial teaching op afstand, heeft Mijn Superkracht hier ook een plekje op gekregen. Heb je vragen over onderwijs op afstand of zoek je tips, kijk dan vooral eens hier
 
 
 

Door: Annemieke Augusteijn

Annemieke, gediplomeerd leerkracht en Remedial Teacher in 's-Hertogenbosch, is de bedenker van Mijn Superkracht. In de begeleiding van haar leerlingen zet zij ICT in om de kracht van kinderen zichtbaar te maken.
Terug