De afgelopen dagen merkte ik dat de situatie rondom het coronavirus me steeds meer dwingt om aanpassingen te maken in mijn dagelijkse leven. Mijn kinderen zijn al een aantal dagen niet naar school gegaan vanwege een verkoudheid, mijn man werkt thuis en ik begeleid mijn leerlingen via videochat. Verder hebben we alle afspraken afgezegd en houden ons aan de sociale onthouding waartoe hier in de provincie is opgeroepen.
Ik weet natuurlijk niet hoe het zal lopen, maar ik verwacht dat (heel) binnenkort van (heel) veel van ons gevraagd zal worden om het onderwijs op afstand te gaan verzorgen. In de media en op social media zie ik wat dit oproept bij collega's en ik heb er over nagedacht wat kan hierin kan betekenen. Zoals je misschien wel weet heb ik inmiddels al een aantal jaar ervaring met begeleiding via videochat en ik wil deze ervaring en de kennis die ik daarbij heb opgedaan graag met jou delen, zodat jij hier de komende tijd gebruik van kunt maken.
In dit blog, dat ik regelmatig aan zal passen, zet ik zoveel mogelijk informatie bij elkaar. Daarnaast wil ik graag de mogelijkheid geven om onderling ervaringen uit te wisselen en tips te delen. Dit kan onder dit blog, maar ik nodig je ook van harte uit voor een dagelijks "bijpraatuurtje". Elke dag kun je om 12:00 deelnemen aan een videomeeting waarin je je vragen kunt stellen en je ervaringen kunt delen. Omdat ik begrijp dat iedereen het de komende tijd heel druk zal hebben en je mogelijk niet live aanwezig kunt zijn, deel ik de opnames ook op deze pagina. Je kunt ook vragen naar me mailen, zodat ik die hier of in de uurtje aan de orde kan stellen en iedereen zijn suggesties voor je door kan geven.
Voordat ik "echt" begin met de informatie, wil ik eerst dit tegen je zeggen:
Ik verwacht dat er een periode gaat komen worden waarin veel gevraagd wordt van ons allemaal, maar vooral van mensen in de zorg en in het onderwijs. Voor de mensen in de zorg kan ik niets anders doen dan zorgen dat ik mijn steentje bijdraag aan het laag houden van de curve. Voor de mensen in het onderwijs, en vooral de leerkrachten, zal ik doen wat ik kan om mijn kennis en ervaring te delen, zodat iedereen er gebruik van kan maken.
Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte en succes de komende tijd en hoop dat we na afloop van deze periode samen in goede gezondheid terug kunnen kijken op een aantal weken/ maanden die heel heftig waren, maar waarin we als onderwijsmensen hebben samengewerkt, de lasten hebben gedeeld en vooral hebben gezorgd dat er op alle manier goed voor onze kinderen is gezorgd.
Deze situatie vraagt veel van onze communicatie met ouders en leerlingen. Het is belangrijk om alles op 1 plek te hebben, zodat jij en je leerlingen het overzicht houden. Veel scholen hebben hier al een systeem voor, maar zelfstandigen mogelijk niet. Speciaal voor hen is de omgeving van Mijn Superkracht in elk geval tot de zomervakantie gratis te gebruiken.
Als je op de knop hieronder klikt, kun je je gratis en vrijblijvend registreren. Er wordt je wel gevraagd om accoord te gaan met de overeenkomst en de verwerkersovereenkomst, dit is in verband met de AVG. Na de registratie kun je direct zelf met de omgeving aan de slag en ik stuur je zo snel mogelijk een mail om je uit te nodigen om samen online de omgeving te verkennen.
Je account wordt niet automatisch omgezet in een betaald account en je kunt op elk moment zonder kosten opzeggen. Zodra de situatie rondom het virus weer rustig is, neem ik contact met je op over je account.
Deze uren zijn alleen toegankelijk voor aangesloten begeleiders. Meer informatie hierover lees je, na inloggen, op deze pagina.
Webinar Blended leren
Enige tijd geleden heb ik een webinar over blended leren verzorgd, waarin ik een groot aantal tips heb gegeven om handig en goed ICT in te zetten in het onderwijs. Om toegang te krijgen tot dit webinar, kun je je op de registratiepagina aanmelden voor een (online) training en vervolgens kiezen voor dit webinar.
De komende tijd zal ik een aantal gratis webinars verzorgen over onderwerpen die te maken hebben met het verzorgen van onderwijs op afstand. Ik ben druk bezig die allemaal te plannen en de logistiek in orde te maken. Hieronder kun je klikken naar een overzicht van de al geplande webinar en kun je je aanmelden om op de hoogte gehouden te worden van nieuwe webinars.
De afgelopen dagen heb ik veel gelezen over het gebruik van Zoom en hoe veilig dat is. Of vooral of Zoom voldoet aan de AVG. Ik ging ervan uit dat het veilig is en dat ik Zoom kon gebruiken voor de begeleiding van mijn leerlingen via videochat, maar ik wilde dat natuulijk wel zeker weten. Ik ben dus in de documenten gedoken en heb mijn bevindingen bij elkaar gezet op de pagina waar je komt via de knop hieronder.
Het is wel even belangrijk om hierbij te zeggen dat ik een betaald account heb bij Zoom en dat ik dus die bestanden heb bekeken.
Wil je je leerlingen graag persoonlijk blijven begeleiden via videochat, maar weet je niet hoe je dat het beste kunt doen? Dan kun je je aanmelden voor de live online training die ik hierover verzorg.
In de Facebook-groep Tijdelijk Thuisonderwijs (professionals) worden momenteel heel veel goede tips gegeven. Ik ga die niet allemaal overnemen, daarvoor zijn het er te veel en ik geef graag de credits aan de tipgevers, dus ben je een onderwijsprofessional, meld je dan vooral aan voor deze groep!
Een aantal jaar geleden heb ik een groot aantal instructievideo's opgenomen voor de onderdelen die kinderen leren op de basisschool. Je kunt deze allemaal vinden op mijn YouTube-kanaal. Ook kun je ze gesorteerd vinden via deze playlists:
Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat Zoom veel genoemd wordt als tool om videomeetings te organiseren. Zelf gebruik ik dat ook voor de begeleiding van mijn leerlingen en het werkt inderdaad heel fijn en betrekkelijk eenvoudig. Met de gratis versie kun je onbeperkt een meeting verzorgen met 2 deelnemers, jijzelf en een leerling, met meer deelnemers ben je beperkt tot 40 minuten.
In dit artikel lees je hoe je Zoom kunt gebruiken.
Wil je liever zien wat de mogelijkheden zijn van Zoom? Dan kun je je aanmelden voor bovenstaande training of deze playlist bekijken. Deze video's zijn eigenlijk bedoeld als aanvulling op de training, maar ik deel ze ook hier. Als je ze nuttig vindt, laat je me dat dan weten door de filmpjes te liken en je te abonneren op het kanaal?
Ter gelegenheid van de decemberactie maakt ik deze videoreeks met allerlei tools die ik in mijn praktijk gebruik, ik denk dat veel hiervan goed bruikbaar zijn om het onderwijs aan je leerlingen te organiseren.
De afgelopen jaren heb ik een aantal blogs geschreven over online tools die je in kunt zetten. Hieronder staat een overzicht:
Hieronder zet ik een lijstje met de tools die ik graag gebruik. Heb jij aanvullende tips? Zet ze vooral bij de opmerkingen!
Als je begeleiding op afstand gaat bieden, krijg je meer te maken met de AVG. Wil je hier meer over weten, lees dan vooral ook mijn blogs daarover.
We gebruiken cookies om te helpen deze site beter te maken. Lees ons cookie statement voor meer informatie.