Mijn Superkracht.nl

27
08
2014

Puntkomma

In de eerste column van het nieuwe jaar ben ik op zoek naar een leesteken waar kinderen moeite mee hebben. En ik kwam uit op de puntkomma. Ik ben voor het leesteken bij mijn eigen pubers en hun vriendinnen te rade gegaan. Uit een onderzoek onder 5 kinderen (niet echt representatief, dat geef ik toe) blijkt dat er één het leesteken uit zichzelf noemt en de andere 4 een oh ja, moment krijgen op het moment dat je het leesteken visualiseert.

Sommige kinderen gebruiken de puntkomma vaker dan anderen. Dit komt omdat er op de computer een gratis spelletje zit wat bomberman heet. Wanneer je namelijk op het puntkommateken drukt ontploft er een bommetje. Op het moment dat ik hier met mijn kinderen en hun vriendinnen over sprak, ben ik zelf eens op gaan letten hoe vaak ik een puntkomma gebruik, en hoeveel puntkomma’s ik tegenkom in verhalen, kranten, tijdschriften, enz. Mij bekruipt het gevoel dat de puntkomma langzaam uitsterft, of ben ik de enige die dit ervaart? Laat het mij vooral weten… ik ben dol op reacties.

Volgens Wikipedia is een puntkomma of een kommapunt (nooit van gehoord!) een leesteken dat midden in een zin wordt geschreven. Achter een puntkomma komt dan ook geen hoofdletter. De informatie aan weerszijden wordt door het gebruik van de puntkomma sterk met elkaar verbonden, veel sterker dan wanneer er een punt gebruikt zou zijn. Bij gebruik van een komma is het verband tussen de twee zinsdelen nog sterker. Als er in een zin twee keer de combinatie onderwerp/vervoegd werkwoord/lijdend voorwerp voorkomen en deze twee zinsdelen duidelijk in elkaars verlengde liggen of zonder elkaar weinigzeggend zijn dan kan, om de leesbaarheid te vergroten een puntkomma gebruikt worden.

Hier haak ik af, of komt het omdat ik RT’er ben. Voor mij is de zin veel te ingewikkeld. Door een gematigd gebruik van de puntkomma gaat de tekst meer leven en verliest eventuele kilheid. Bijvoorbeeld: het vierde kwartaal ligt achter ons; 2010 is geschiedenis. Kortom, aan ons de keus. Laten we de puntkomma langzaam uitsterven, of gaan we dit leesteken promoten en uitleggen aan onze leerlingen.

Deze column schreef Marion voor het tijdschrift van de Landelijke Beroepsvereniging Remedial Teachers (LBRT). Meer informatie over de LBRT vindt u hier.

Terug