Mijn Superkracht.nl

20
06
2013

Rekenen op vakantie

Na een lange zomervakantie zijn kinderen vaak een aantal dingen die ze daarvoor nog heel goed wisten weer vergeten. Het zou voor hen heel goed zijn als ze ook in die 6 weken nog af en toe even bezig zijn met bijvoorbeeld rekenen, maar hoe doe je dit zo dat ze wel echt lekker vakantie kunnen vieren? In deze blog geef ik je een aantal ideeën.

4 situaties waarin je het rekenen ongemerkt kunt oefenen

De route naar je vakantieadres

Natuurlijk heb je een TomTom die je via de kortste route naar die prachtige camping in Zuid-Frankrijk loodst, maar wanneer je samen met je kind de route uitstippelt of nakijkt, heb je tal van rekenactiviteiten.

Kaart lezen, dat is vaak al iets waar kinderen veel moeite mee hebben. Daarbij komen dingen als de schaal, het omrekenen van centimeters naar kilometers, het lezen van de legenda, etc. aan bod.

Echt rekenen wordt het wanneer je samen gaat kijken welke route het kortste is en als je de afstanden gaat berekenen aan de hand van de schaal. Ook kun je gaan berekenen hoe lang je erover doet, waarbij dan ook maximum snelheden en rusttijden een rol gaan spelen.

Met het vliegtuig of de trein

Wanneer je niet met de auto gaat, komen weer andere vaardigheden om de hoek kijken om op tijd in de juiste trein of het juiste vliegtuig te stappen. Voorwaarde hierbij is wel dat je ruim de tijd hebt voor vertrek, want anders kun je het beter zelf bekijken, dat scheelt tijd en vooral een hoop stress.

Heb je die tijd, dan kun je je kind laten uitzoeken waar jullie vertrekken en de weg vinden naar het goede perron of de gate, daarvoor moet het de tabellen lezen en daarna de juiste route vinden op de plattegrond. En hoe laat vertrekken we eigenlijk? Hebben we nog tijd om… kortom, lekker klokkijken!

Boodschappen doen

Vaak betaal je boodschappen met je pinpas of creditcard, maar als je met contant geld gaat winkelen kun je je kind bijvoorbeeld uit laten rekenen of je wel genoeg wisselgeld hebt gekregen.

Ook is het heel goed om het schattend rekenen te oefenen, dit kun je doen door te vragen of je wel genoeg geld bij je hebt. Dan hoef je niet alles precies uit te rekenen, maar als een brood ongeveer 2 euro kost en het vlees 5, hebben we dan genoeg aan €7,50?

Wil je nog een wat moeilijkere activiteit, ga dan eens berekenen hoeveel bijvoorbeeld het vlees van €17,00 per kilo kost als je 600 gram wilt hebben.

Spelletjes spelen op een regenachtige middag

Als het regent kun je er een keer voor kiezen om gezellig spelletjes te gaan spelen. En kies je dan voor spelletjes waarbij gerekend moet worden, dan ben je weer op een fijne manier aan het oefenen. Voorbeelden zijn eenentwintigen, een soort black-jack voor kinderen, Yahtzee, Halli Galli en eigenlijk alle spelletjes waarbij je speelt om punten en waarbij je meer dan 1 punt per beurt verdient. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitrekenen van de punten bij Yahtzee of hartenjagen.

 

Kortom, laat de TomTom en je pinpas thuis, hoop op veel regen en rekenen maar!

Wil je meer lezen over hun je je kind kunt helpen om na de vakantie weer fijn  te beginnen? Lees het hier.

 

 

 

Door: Annemieke Augusteijn

Annemieke, gediplomeerd leerkracht en Remedial Teacher in 's-Hertogenbosch, is de bedenker van Mijn Superkracht. In de begeleiding van haar leerlingen zet zij ICT in om de kracht van kinderen zichtbaar te maken.
Terug