Mijn Superkracht.nl

22
09
2014

Togolees? Togolaans?

Van de week had ik het er met de kinderen over. Wanneer je uit Togo komt spreek je dan Togolees of Togolaans? Als je uit Marokko komt spreek je Marokkaans, en geen Marokkees. Kom je uit China, wat eindigt op een a, spreek je Chinees, maar kom je uit Afrika, wat ook eindigt op een a, spreek je Afrikaans, kom je uit Engeland spreek je Engels, kom je uit Duitsland spreek je Duits, maar wij Nederlanders spreken geen Neders. De Friezen spreken overigens wel weer Fries. Kom je uit India spreek je geen Indiaans, en kom je uit Saudi Arabiƫ spreek je Arabisch en niet Saudisch, of toch wel?

Kortom is er een regel, of is er alleen maar verwarring? Zijn landen vrouwelijk, mannelijk of onzijdig? Geen idee, en hoe leren we het onze kinderen? Is het gewoon zo, of kunnen we het logisch maken?

Volgens ABC van de Nederlandse taal zijn landen en steden onzijdig, dat is voor de kinderen in ieder geval duidelijk. Maar op deze site kon ik geen regel ontdekken. Omdat het abc niet de enige site is, ben ik verder gaan zoeken. Het kostte even wat tijd, maar dan heb je ook een antwoord. Op de site van Taaladvies wordt de landnaam, de hoofdstad, het bijvoeglijk naamwoord en de benaming van de inwoner gegeven. Maar een regel kon ik niet vinden.

Het Taalunieversum beschikt over een taaltelefoon waar ontzettend vriendelijke mensen werken. Toen ik daar mijn vraag voorlegde kreeg ik een duidelijk antwoord. Er zijn richtlijnen op basis waarvan de taal van een land ooit is vastgesteld, deze zijn vastgelegd in de officiƫle spelling van 2005. Vaak wordt er gekeken naar het eerste deel van een land, bijvoorbeeld Zweeds, Frans, of Noors, maar een echte regel is er niet. Dus bij twijfel: gebruik een woordenboek, de site van taaladviesnet, Google of koeterwaal er lustig op los. Voor degenen die echt benieuwd zijn, mensen uit Togo spreken Togolees of Frans.

Dit artikel verscheen eerder in het Tijdschrift voor Remedial Teaching, uitgegeven door de Landelijke Beroepsvereninging Remedial Teachers (LBRT). Meer informatie over de LBRT leest u hier.

Terug