Mijn Superkracht.nl

10
06
2014

Zomer? Lezen!

De zomervakantie komt er weer aan en wat is er belangrijker dan zorgen voor het behouden van het leesniveau van uw kind?

Onderzoek wijst uit dat de lange zomervakantie niet ten goede komt aan de schoolprestaties van uw kind. Het leesniveau van uw kind kan zelfs met 1 of 2 avi's achteruit gaan. Deze vakantiedip komt helaas veel voor bij kinderen met een zwakke leesontwikkeling.

In deze blog wil ik u als ouders laten weten wat de vakantiedip inhoud en wat u er aan kunt doen tijdens de vakantie.

Wat is een vakantiedip?

Aan het begin van het schooljaar wordt er een technisch lezen afgenomen bij de kinderen. Helaas is bij een aantal kinderen een terugval in leesvaardigheid te zien. Dit wordt ook wel de vakantiedip genoemd. Dit is voor leerkrachten een frustrerend fenomeen. Ouders zijn zich hier vaak niet van bewust. Om te zorgen dat de leesontwikkeling doorgaat en niet terugvalt is het belangrijk om ouders directer te betrekken bij het onderwijs. Het is belangrijk dat ouders thuis ook nog regelmatig lezen.

Tips tegen een vakantiedip.

Hoe zorg je als ouder ervoor dat de leesontwikkeling van je kind gewoon doorgaat in de vakantie?

Tip 1: Stop vooral zelf niet met lezen.

Door zelf een leuk boek te pakken en lekker te gaan zitten lezen, laat je aan je kind zien dat lezen leuk is. Op deze manier zien kinderen dat lezen iets is wat je voor je plezier doet en stimuleert het om ook een boek te pakken.

Tip 2: Neem leuke spellen mee.

Er zijn een hoop leuke talige spelletjes die je kunt doen tijdens regenachtige dagen. Voorbeelden zijn scrabble, maan-roos-vis spel, woordkwartet en zo is er nog veel meer.

Tip 3: Neem kinderboeken mee.

Belangrijk hierbij is dat uw kind zelf de keus heeft gemaakt welke boeken het mee neemt. Ga dus voor de vakantie met uw kind naar de bibliotheek en laat het kind zelf een stapel boeken uitkiezen. Is een boek nog te moeilijk? Geen probleem! Deze kunt u samen lezen of voorlezen.

Meegroeiboeken worden aangeraden om de zomerdip op te vangen. Dit zijn boeken waarin het aviniveau van de teksten oplopen. Zo leest uw kind ongemerkt steeds een wat moeilijkere tekst leest. Deze boeken zijn verkrijgbaar in de webshop van Zwijsen.

Een boek met allemaal plaatjes die te maken hebben met Frankrijk

Tip 4: Lezen is overal.

Niet alleen in boeken kan uw kind lezen, maar denk ook eens aan een menukaart of een bord onderweg. Ook krijgt u op vakantie vaak foldertjes waar instaat wat er allemaal gedaan kan worden in de omgeving. U kunt ook een boekje kopen over het land waar u naartoe gaat of over een ander favoriet onderwerp wat uw kind interessant vindt.

Boekentip: Reis door............ Frankrijk, Turkije, Suriname, Australiƫ en Nederland!

Dit zijn een aantal tips om uw kind te helpen geen vakantiedip te krijgen in zijn leesontwikkeling.

Terug