Mijn Superkracht.nl

Webinars

Een webinar is een lezing waarvoor je de deur niet uit hoeft en die je later nog eens kunt bekijken. De lezing wordt online uitgezonden en het enige wat je hoeft te hebben om het te volgen is een computer, tablet of telefoon met internet. Wil je meer weten over webinars in het algemeen, kijk dan hier. Hieronder lees je welke webinars je de komende tijd kunt volgen via Mijn Superkracht.

Later de opname bekijken

De meeste webinars kun je ook achteraf bekijken. Ben je verhinderd op het moment dat het webinar gehouden wordt en wil je achteraf de link ontvangen? Meld je dan toch hieronder aan voor het webinar dat je wilt bekijken en je ontvangt achteraf de link naar de opname. Als je een webinar niet achteraf kunt bekijken, staat dat er duidelijk bij.

November

18 november 2020 20:00: executieve functies, een andere kijk op gedrag (De opname is nog tot 9 december te bekijken)

Door Adelien Bergman

Gedrag van kinderen vertelt je iets. Een van de manieren waarop je naar gedrag kunt kijken, is door de bril van de executieve functies. Executieve functies of ook wel regelfuncties zorgen voor de aansturing van gedrag en denken. Voorbeelden van deze functies zijn: kunnen plannen, zelfcontrole hebben en  effectief om kunnen gaan met emoties.

Dit webinar is voor iedereen, die meer wil weten over wat executieve functies zijn en hoe deze functies zich ontwikkelen. Ook worden een aantal van deze vaardigheden zoals plannen, organiseren, zelfcontrole, flexibiliteit en werkgeheugen verder uitgelicht. Tot slot worden er een aantal praktische tips en tools gegeven om de ontwikkeling van executieve functies te stimuleren.

In mijn baan als leerkracht op een praktijkschool en mijn werk als remedial teacher in een eigen praktijk, begeleid ik regelmatig kinderen en jongeren bij het verder ontwikkelen van de executieve functies. Zo leer ik jongeren om te leren leren, geef ik werkgeheugentrainingen en geef ik individuele begeleiding bij vragen rondom de ontwikkeling van executieve functies. 

Aanmelden

December

2 december 2020 20:00: Executieve functies in het onderwijs

Door Adelien Bergman

In deze webinar voor professionals in het onderwijs vertel ik hoe je met kinderen en jongeren aan de slag kunt met het verder ontwikkelen van executieve vaardigheden.  Hoe kun je in de schoolorganisatie de ontwikkeling van executieve functies op de kaart zetten? Hoe kun je als leerkracht met je groep aan de slag met executieve functies? En hoe begeleid je individuele kinderen bij de ontwikkeling van executieve functies? Hoe toets je eigenlijk het executief functioneren van een kind? Wat is eigenlijk het belang van leren leren en wat heeft dat te maken met deze functies?

In dit webinar krijg je hier antwoorden op.  Ik werk 3 dagen in het praktijkonderwijs als leerkracht en coördinator. Ook heb ik ruim 5 jaar een eigen praktijk voor remedial teaching. Ik werk zowel met een team, met een klas als met individuele leerlingen. Naast wat theorie, deel ik graag mijn ervaringen met je zodat jij ook zelf enthousiast aan de slag kan in jouw school, klas of praktijk.

Live deelname is vanwege de grote belangstelling niet meer mogelijk, maar je kunt je wel aanmelden om de link naar de opname te ontvangen. 

Aanmelden

10 december 2020 20:00 Succes met rekenen

Door Monique Visser

In dit webinar voor onderwijsprofessionals vertel ik je hoe je kinderen doelgericht kunt ondersteunen bij het wegwerken van rekenhiaten en/of het aanleren van nieuwe rekenvaardigheden. Aan de hand van de door ons ontwikkelde Rekenladders laat ik je zien hoe je onze praktische rekentraining succesvol kunt inzetten tijdens de begeleiding in jouw rt-praktijk of op school.

Aan het eind van het webinar heb je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe kun je jouw onderwijstijd effectief verhogen?
  • Hoe kun je jouw werkdruk verlagen?
  • Hoe bereik je maximale resultaten bij jouw leerlingen?
  • Hoe zorg je ervoor dat jouw leerlingen rekenen (weer) leuk en eenvoudig vinden?

Aanmelden

Februari

10 februari 2021 20:00: Hoe stimuleer je de ontwikkeling van executieve functies bij kinderen met autisme?

Door Adelien Bergman

Kinderen met autisme ervaren vaak dat het schakelen van de ene activiteit naar de andere lastig kan zijn. Ze kunnen moeite hebben met het flexibel omgaan met onverwachte en onvoorspelbare situaties.

Flexibiliteit is een voorbeeld van een executieve functie. Executieve functies of ook wel regelfuncties zorgen voor de aansturing van gedrag en denken. Andere voorbeelden zijn: kunnen plannen, zelfcontrole hebben en  effectief om kunnen gaan met emoties.

In deze webinar speciaal voor ouders, geef ik kort wat theorie over deze functies en vertel ik hoe informatieverwerking verloopt. Natuurlijk ga ik vooral in op de problemen waar een kind met autisme en de omgeving tegenaan loopt wanneer functies (nog) niet goed ontwikkeld zijn. Welk gedrag zie je en wat betekent dat gedrag? Wat kun je doen om de ontwikkeling van je kind te stimuleren en hoe ga je als ouder of andere betrokkene om met dit ‘tekort’?

In mijn baan als leerkracht op een praktijkschool en mijn werk als remedial teacher in een eigen praktijk, begeleid ik regelmatig kinderen en jongeren met autisme bij het verder ontwikkelen van de executieve functies. Daarnaast ben ik moeder van een zoon met autisme en ervaar ik zelf wat het betekent als je kind bijvoorbeeld moeite heeft met schakelen of met het reguleren van emoties. Ik ben soms zoekend en heb intussen ook antwoorden gevonden. Mijn professionele en persoonlijke ervaringen wil ik graag met je delen in dit webinar.

Aanmelden

Doorlopend

Online begeleiden in de praktijk

Door Annemieke Augusteijn

Als een sessie plotseling niet gewoon in je praktijk of op school plaats kan vinden, heb je 2 keuzes: laten vervallen of online door laten gaan. Wat kies jij?

De afgelopen maanden hoor ik regelmatig dat collega's een sessie laten vervallen of zelfs voor een bepaalde periode hun praktijk sluiten. Niet omdat ze geen begeleiding via videochat zouden willen geven, maar omdat ze niet weten hoe ze dat kunnen doen of omdat ze niet alle mogelijkheden kennen. Daardoor lopen de sessies niet zoals ze willen of beginnen ze er dus niet eens aan. Ik vind dat zo jammer! 

Natuurlijk maakt iedereen hierin zijn eigen keuzes en online begeleiding past soms niet bij een begeleider of een kind. Maar als je dit wel zou willen, maar het lukt niet of niet zoals je wil, dan is het tijd om daar iets aan te doen!

Inmiddels heb ik zelf meer dan 7 jaar ervaring met begeleiding via videochat. Soms begeleidde ik kinderen zo omdat het niet anders kon, vanuit het buitenland kom je niet even naar me toe, maar het gebeurde ook regelmatig dat het gewoon handiger was. Je begrijpt dat deze ervaring me de afgelopen maanden erg goed van pas kwam en nu deel ik hem graag met jou!

Daarom verzorg ik op 9 november een webinar. In dit webinar, dat ongeveer 1,5 uur zal duren, geef ik je al mijn "geheime" tips, zodat jij daarna weet hoe je via Zoom, Skype, Teams, Meet, etc. jouw sessies kunt verzorgen zonder dat de kwaliteit van je begeleiding minder wordt.

Wat anderen over dit webinar zeggen

Toen ik dit webinar eerder verzorgde, kreeg ik onder andere deze reacties:Dit webinar is een betaald webinar. De deelnemersbijdrage is €24,67 en je ontvangt na betaling toegang tot het live webinar en tot de opname. Deze opname blijft tot 7 december voor je beschikbaar. Uiteraard ontvang je ook zo snel mogelijk na je betaling een factuur en het is ook mogelijk om na het bekijken van het webinar een bewijs van deelname te krijgen.

Aanmelden

Begrijpend lezen - Focus op tekst

Door Cindy Cornelisse (Alle teksten de baas)

In dit webinar “Begrijpend Lezen – Focus op tekst” wordt besproken waarom kinderen (en volwassenen) het vak Begrijpend Lezen zo saai vinden, maar waarom het toch een belangrijke vaardigheid is om te leren.

Als je een tekst gaat lezen en begrijpen bepaal je eerst je leesdoel. Je focust op de tekst en zorgt dat je het begrijpt, ook als er moeilijke woorden in staan. Hoe je dat doet, hoor en zie je in het webinar.

Verder komt woordenschat aan bod; een belangrijke pijler bij leesbegrip. Om een tekst goed te begrijpen, is het belangrijk om genoeg woorden te kennen. Hoe bouw je woordenschat op, wat werkt en wat niet; dit komt allemaal aan bod.

Ook wordt besproken hoe je een tekst leest en begrijpt. Met tips voor leerkrachten en docenten hoe een les in de zaakvakken gecombineerd met begrijpend lezen er uit zou kunnen zien.

Of we het nu leuk vinden of niet, leesstrategieën zijn heel belangrijk voor het tekstbegrip. Zolang je ze maar als middel inzet en niet als doel gebruikt. Ook dat wordt besproken.

Tenslotte krijg je tips hoe je vragen bij een tekst beantwoordt. Het is namelijk helaas nog steeds een belangrijk onderdeel van Begrijpend Lezen

.

Stap voor stap naar jouw superpraktijk

Door Annemieke Augusteijn

Het starten van een eigen praktijk is, zeker in het begin, een flink klus. Er komt van alles op je af en elke keuze lijkt de volgende vraag alweer op te roepen. Waar begin je en wat moet je allemaal doen voordat je "echt" kunt beginnen?

In dit gratis webinar werken we samen stap voor stap aan jouw superpraktijk. Bij elke stap vertel ik je wat hier belangrijk is en welke keuzes je kunt maken, zodat je niet meer alles zelf hoeft uit te zoeken. Natuurlijk deel ik ook dit stappenplan met je in de vorm van een checklist, zodat je alles later nog eens rustig na kunt lezen en je kunt kijken of je overal aan gedacht hebt.

Dit webinar is speciaal voor remedial teachers, logopedisten en kindercoaches die net gestart zijn met een eigen praktijk of die binnenkort willen gaan starten, maar natuurlijk mag je ook meedoen als je al langer een praktijk hebt en nog een kritisch naar je bedrijf wilt kijken.

Stel in een paar minuten een handelingsplan op

Door Annemieke Augusteijn

Na je intake en het bekijken van de beginsituatie van je leerling of cliënt heb je vast al precies in je hoofd wat er in je handelingsplan of begeleidingsplan gaat komen. Maar om het ook daadwerkelijk op papier te krijgen is best een klus.

Het viel mij op dat ik bij het schrijven van een plan vaak dezelfde teksten typ. Nu ik al een flink jaar leerlingen begeleid, weet ik wel welk materiaal over het algemeen het beste werkt om een bepaald doel te bereiken en de aanpak die ik daarbij gebruik is bij dat materiaal ook steeds hetzelfde. Dan zou het toch ontzettend handig zijn als ik, na het kiezen van het doel en/of het materiaal de rest van het plan automatisch kon laten invullen.

Aanvankelijk deed ik dit door kruisjes te zetten bij de onderdelen die van toepassing zijn, maar dat vind ik niet zo professioneel overkomen, dus nu heb ik iets anders bedacht. Ik maak gebruik van formules en sjablonen! Dat klinkt misschien nog best ingewikkeld, maar dat is het niet. In dit gratis webinar laat ik je precies zien hoe dit werkt, zodat jij daarna ook in een paar minuten een handelingsplan kunt schrijven.

Boekhouden in Excel, zo kan dat snel!

Door Annemieke Augusteijn

Toen ik nadacht over het beginnen van een eigen praktijk, was het idee een boekhouding bij te moeten houden één van de belangrijkste redenen om te twijfelen of dat wel een goed idee was. Ik had geen idee wat ik me daar bij voor moest stellen en het zou vast heel ingewikkeld zijn. Gelukkig heb ik me daar niet door laten tegenhouden en inmiddels voel ik me redelijk zeker over mijn boekhouding.
Regelmatig spreek ik collega's en dan gaat het wel eens over geld en het bijhouden van inkomsten en uitgaven. Voor de meesten van ons is dat niet de favoriete activiteit. Dat komt voor een deel omdat het soms toch wel ingewikkeld lijkt, maar het komt ook doordat het best veel tijd kost. Zeker als je, net als ik en meer collega's, gebruik maakt van Excel en Word, ben je vaak hetzelfde aan het doen.
 
Herken je dit en ben je benieuwd of het makkelijker en sneller kan? Dan verzorg ik speciaal voor jou vanavond een webinar! Je kunt live meedoen of je aanmelden om achteraf de link naar de opname te ontvangen.
 
Toen ik in 2009 begon met mijn eigen praktijk, hield ik mijn boekhouding bij in Excel en maakte ik mijn facturen in Word. Na een aantal jaar vond ik dat dat me te veel tijd kostte en dat ik te veel dubbel moest doen, dus toen ben ik overgestapt op een boekhoudprogramma. Maar dat beviel me niet zo en het 2e programma dat ik ging gebruiken ook niet. Inmiddels werk ik weer met Excel en Word, maar deze keer heb ik er wel voor gezorgd dat ik dit sneller doe.

Ik heb bijvoorbeeld in mijn bestand een aantal koppelingen gemaakt die ervoor zorgen dat ik met codes kan werken en dat Excel de rest doet. En het overzetten van de bedragen naar de facturen die ik in Word maak, doen beide programma's ook bijna helemaal automatisch.

Werk jij ook in Excel en Word en ben je benieuwd hoe je zelf deze koppelingen kunt maken of zou je gebruik willen maken van mijn sjablonen? Meld je dan nu aan voor dit gratis wbinar en ik laat je zien hoe dit werkt. Je krijgt aan het einde van het webinar ook de mogelijkheid om mijn sjablonen te downloaden, zodat je die kunt gebruiken als basis voor jouw documenten.

 

Een beetje van mij en een beetje van...

Blended leren in het basisonderwijs

In het onderwijs en natuurlijk ook in de individuele begeleiding wordt steeds meer gebruik gemaakt van ICT, maar is dat wel altijd effectief? 
Tja, wat betreft de effectiviteit geldt voor ICT in het onderwijs eigenlijk hetzelfde als voor "gewone" lesmethodes, het hangt er namelijk vanaf wat je op welke manier gebruikt.

Voor de lezing die ik voor de LBRT in Assen gaf, heb ik me verdiept in de effectiviteit van blended onderwijs en vooral in hoe je ICT zo in kunt zetten dat het je onderwijs versterkt. Wat ik daarbij heb ontdekt en mijn belangrijkste tips deel ik in een webinar. 
Doe jij ook mee?

Meer verdienen en minder doen, de nieuwe kleineondernemersregeling

Heb je al iets gehoord over de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) die per 1 januari 2020 ingaat?

Toen ik de eerste keer de informatie hierover las, werd ik bloedchagrijnig, want dit kon me flink wat geld gaan kosten. Gelukkig bleek dat te voorkomen door me er even in te verdiepen en ik kan weer opgelucht ademhalen. In dit webinar geef ik eerst wat meer uitleg over omzetbelasting, wat is het en hoe weet je wat je moet betalen, en daarna over de nieuwe KOR. Ook ga ik in om de gevolgen voor jou en je klanten als je wel of niet deelneemt.