Veel scholieren die bij mij in de praktijk komen hebben moeite met het leren van begrippen. Samenvattingen met veel tekst en woordjes. Samen gaan we dan op zoek naar een manier die wel werkt. We weten dat kleuren en beelden de twee hersenhelften laten samenwerken, dus dat is een ideale combinatie om toe te passen tijdens het leren. In de Leren Leren training, leer ik kinderen, scholieren en volwassenen om woorden om te zetten in beeld!

Laatst werkte ik samen met een scholiere uit 4 HAVO en zij moest voor Nederlands aan de slag met argumentatieve vaardigheden. Hoe ga je dat uitleggen? Eerst kijken we een filmpje op YouTube, die geeft veel duidelijkheid, maar niet afdoende. Dus we kijken het filmpje nogmaals en gaan dan de uitleg in een conceptmap verwerken! Per onderdeel nemen we een kleur en wat we kunnen tekenen, tekenen we. We gebruiken taal om het beeld te ondersteunen en na een week weet ze de argumentaties te benoemen!

 

Een week later werk ik samen met een jongen uit VMBO 1 en hij moet een hele lijst van begrippen voor aardrijkskunde uit zijn hoofd leren. Met hem doe ik hetzelfde. Alle begrippen krijgen een kleur, we tekenen en ondersteunen de plaatjes met tekst. Een week later kent hij de begrippen nog steeds! 

Het kost niet veel moeite en is leuk om te doen! En wat misschien nog wel veel belangrijker is... het werkt! Cijfers gaan omhoog en dat motiveert! Veel scholieren vinden dit een fijne manier van werken! Probeer het eens. 

Toch nog wat hulp nodig? In een paar uur heb ik de techniek aan je geleerd! Voor meer informatie kun je contact met me opnemen!