Tegenvaller

Ik zie dan ook veel kinderen verheugd kijken op het moment dat ik ze vertel dat ik in mijn begeleiding regelmatig digitale tools zoals apps gebruik, hoe meer ze mogen typen, hoe beter wat hen betreft. Het is dan ook vaak een tegenvaller dat ik wel degelijk veel spelling laat oefenen op papier. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen aanvankelijk beter leren spellen als ze met de hand schrijven. 

Toch typen

Maar inmiddels is ook gebleken dat ook het typen voordelen heeft wanneer je de taalvaardigheid, en de spellingsvaardigheid, wilt vergroten. De Kennisrotonde heeft er dit filmpje over gemaakt en op hun site kun je hier nog veel meer informatie over vinden.

Hoe oefenen?

Om kinderen digitaal spelling te laten oefenen, zijn er heel veel mogelijkheden. Ik wil je hier graag wat meer vertellen over een aantal tools die je daarvoor in zou kunnen zetten en wat ik er de voor- en nadelen van vind.

  • WRTS Ik dacht altijd dat deze website en de bijbehorende app bedoeld waren om de woordjes voor de vreemde talen te leren. Zelf bied ik daarin geen begeleiding, dus ik had WRTS nooit echt goed bekeken. Afgelopen jaar volgde ik echter de cursus spellingspecialist en daar liet de cursusleidster ons zien hoe je WRTS in kunt zetten bij de begeleiding op het gebied van spelling. Sindsdien gebruik ik het regelmatig.
    Het grote voordeel van WRTS is dat je zelf woordenlijsten aan kunt maken en je dus precies kunt bepalen welke woorden geoefend worden. Bovendien worden woorden die de eerste keer niet goed gaan later nog een keer herhaald. Doordat WRTS vrij veel opties en oefenvormen heeft, is het wel verstandig om je, voordat je het gaat gebruiken, te verdiepen in de manier om zo effectief mogelijk te oefenen. Misschien wijd ik daar binnenkort nog wel een blogje of vlogje aan.
    Kinderen vinden het werken met WRTS op den duur wel een beetje saai, zeker in vergelijking met andere mogelijkheden is het niet heel speels.
  • Bloon De manier van oefenen van Bloon is vergelijkbaar met WRTS en ook hier kun je eigen lijsten invoeren. Ik vind het grote voordeel dat kinderen het woord kort zien en het daarna uit hun hoofd moeten typen. Ook dat vervolgens de vraag komt om zelf na te kijken, is heel belangrijk in het leren kritisch te zijn op je werk. Bloon heeft naast het oefenen ook de mogelijkheid om spelletjes te spelen. Mijn eigen kinderen vinden dat heel leuk, maar zelf vind ik het droge oefenen zoals dat geboden wordt beter dan die spelletjes. Ik laat ze dat dan ook pas spelen als beloning na het oefenen.
  • Spelling oefenen Ook Spelling oefenen werkt ongeveer op dezelfde manier als Bloon en WRTS. Ik vind hier een voordeel dat je taken klaar kunt zetten, dat maakt het voor kinderen heel duidelijk wat de bedoeling is. Aan de andere kant heeft het hier als nadeel dat je een taak die gedaan is, niet nog een keer kan doen. Ik vind bij het oefenen de herhaling heel belangrijk, dus ik zou graag de woordenlijst vaker willen herhalen. Je kunt je eigen lijst echter niet 2 keer tegelijkertijd als opdracht geven. Je kunt de lijst dan wel kopieren met een andere naam, maar dat is niet echt handig. Ook hier vinden de kinderen de spelletjes erg leuk, maar die zijn echt bedoeld als beloning na het oefenen.
  • Taalblobs In Taalblobs kun je naast het spellen van woorden ook andere dingen oefenen, zoals klanken en het splitsen in klankgroepen/ lettergrepen/ klankvoeten/... Dit gebeurt allemaal in spelvorm, waarbij je zelf in kunt stellen welke spellen je wel of niet beschikbaar maakt voor de leerling. Omdat er best veel opties zijn, is het verstandig om goed te bekijken welke spellen wel en niet effectief zijn. Ik vind het heel prettig dat je in Taalblobs in kunt stellen hoeveel oefeningen een kind per dag mag doen en ook welke dat zijn. Zo staat er elke dag automatisch een oefenprogramma klaar. Het is jammer dat je zelf geen woordenlijsten in kunt voeren, maar je kunt wel kiezen op categorie.

Wat kies jij?

Uit het bovenstaande lees je waarschijnlijk al dat ik het meeste werk met WRTS. Ik ben heel benieuwd waar jij veel mee werkt. Heb je nog goede tips om spelling digitaal te oefenen? Laat het me gerust weten onder dit blog!