Wat is Mijn Superkracht? 

Toch vind ik het lastig om precies kort te vertellen waar die kracht in zit. Maandag werd me dat gevraagd bij een intervisieavond waar ik te gast was om te vertellen over social media en ik merkte dat het moeilijk onder woorden te brengen is. Dat komt vooral doordat het concept van Mijn Superkracht bestaat uit verschillende elementen die elk hun eigen sterke punten hebben.

De superkracht van mijn leerlingen

In mijn werk is mijn belangrijkste uitgangspunt dat ik uit wil gaan van de kracht van mijn leerlingen en mijn belangrijkste doel is om ze (weer) zelfvertrouwen te geven. Vooral kinderen met leerproblemen worden er vaak mee geconfronteerd dat ze iets niet kunnen en er is minder aandacht voor wat wel goed gaat. Door hun kracht centraal te stellen en hun sterke kanten te gebruiken om een strategie te ontwikkelen voor wat ze moeilijk vinden, ontdekken ze zelf wat ze allemaal wel kunnen!

De naam "Mijn Superkracht" en het logo symboliseren deze filosofie en de werkwijze is er op gericht om kinderen de regie over hun leerproces terug te geven. Dankzij de leeromgeving bepalen zij wanneer ze opdrachten maken en welke filmpjes ze wel of niet bekijken. Hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van mijn aanwezigheid en bepalen zij het tempo. En dat ze inloggen bij "hun superkracht" om dat te doen, vind ik na 4 jaar nog steeds prachtig!

De online leeromgeving

De online leeromgeving is het belangrijkste middel om de visie vorm te geven. Zoals gezegd zijn mijn leerlingen hierdoor niet meer afhankelijk van de wekelijkse sessies om instructie te geven en ik kan zien hoe het oefenen thuis gaat. Bovendien kan ik dankzij de mogelijkheid om opdrachten op te slaan en makkelijk aan te passen, mijn sessies en begeleidingstrajecten veel sneller voorbereiden. 

Verder heeft de online leeromgeving nog de mogelijkheid om een digitaal dossier op te bouwen, hier maak ik notities van gesprekken en sessies, en zeer binnenkort ook een logboek dat het papieren wisselschrift gaat vervangen.

Inzet ICT

De online omgeving is maar één van de manieren waarop ik ICT inzet om mijn werk makkelijker en beter te kunnen doen. Ik probeer tijd te besparen door processen te automatiseren, gebruik sjablonen om zo min mogelijk met administratie bezig te zijn en laat mijn leerlingen regelmatig online oefenen. Dat laatste heeft als voordeel dat ze direct feedback krijgen en dat ik op afstand kan volgen hoe het gaat.

Overigens oefenen mijn leerlingen ook veel op papier. Het werk dat ze zo maken, leveren ze in via de leeromgeving, zodat ik ook daarop goed zicht heb en feedback kan geven.

Netwerk van aangesloten begeleiders

Daarnaast zijn er het netwerk van aangesloten begeleiders en de activiteiten die we samen ondernemen een belangrijk element. Ik heb echt het idee dat we als groep van de online begeleiding een succes willen maken en dat we daarin samen optrekken. Dankzij hen heb ik collega's met wie ik overleg en bij wie ik met mijn vragen terecht kan, ook al heb ik een eenmanszaak.

Een ander voordeel daarvan is dat je als groep sommige zaken goedkoper aan kunt schaffen of gebruik kunt maken van groepskorting, altijd fijn meegenomen!

Kennis delen

Een laatste belangrijk onderdeel van Mijn Superkracht zijn de blogs, vlogs en webinars. De aangesloten begeleiders hebben enorm veel kennis over de begeleiding van leerlingen en leerproblemen en die delen we graag! Ook werk ik geregeld samen met andere zzp'ers wiens werk raakvlakken heeft met het concept achter Mijn Superkracht en vaak zijn zij bereid om voor ons een webinar te verzorgen. Hierdoor kunnen we over veel verschillende onderwerpen webinars aanbieden, gericht op ouders, leerkrachten en remedial teachers. 

Wat is jouw superkracht?

Terwijl ik dit blog schrijf word ik eigenlijk wel heel benieuwd naar jou! Ik weet steeds beter wat ik ouders kan antwoorden als ze vragen wat mij uniek maakt en jij weet dat vast ook als jij dezelfde vraag krijgt. Dus: wat is jouw superkracht?