Voeten in de klei

Mijn naam is Adelien Bergman en je kunt gerust zeggen dat ik begeleiding bij problemen met leren adem. Kinderen waarbij het leren moeilijk gaat verder helpen, was voor mij de reden om de pabo te doen. Aan die wens is sindsdien niks veranderd. Drie dagen in de week sta ik met mijn ‘voeten in de klei’ en geef ik les op een praktijkschool. Daarnaast heb ik deze eigen praktijk voor remedial teaching. Rode draad door al mijn werk is het helpen van kinderen en jongeren waarbij het leren en de ontwikkeling minder soepel verlopen. Het is mijn diepgewortelde overtuiging dat je met een positieve houding en door het aansturen op zélf dingen leren, het leerplezier en de zelfredzaamheid van deze kinderen en jongeren vergroot.

Uitdagingen als ouder

Welke uitdagingen hierbij komen kijken, weet ik ook uit persoonlijke ervaring. Als moeder van twee kinderen met dyslexie en autisme, ken ik de worsteling, onzekerheid en frustratie die er soms is. Ik zal nooit vergeten hoe ik ’s avonds, na een lange strijd en een klein beetje lezen, op de rand van het bed van mijn dochter zat. Mijn dochter vroeg me: “Mama, had jij niet liever een kind gehad dat wat minder dom is?” Of hoe ik mijn zoon zag worstelen tijdens een leer-werktraject, maar hij koste wat kost geen hulp wilde accepteren. Het zijn ervaringen die me nog steeds raken. Maar ik weet inmiddels ook dat het met de juiste hulp en begeleiding goed kan komen! Als je maar vertrouwen hebt en houdt in je kind.

Gereedschapskist

Of het nu gaat om problemen met leren, lezen of spellen, graag ga ik samen met jou en je kind op zoek naar hoe we je kind weer met plezier naar school kunnen laten gaan. Als kinderen bij mij komen, ga ik eerst bekijken wat er achter hun problemen zit. Waarom lukt het niet om aan een taak te beginnen? Waarom heeft je kind geen concentratie op school? Waarom gaat lezen zo moeizaam? Pas als ik dat goed in beeld heb, gaan we aan de slag.

In de begeleiding zelf pak ik vervolgens mijn gereedschapskist erbij. Een grote kist, vol tools die ik in kan zetten om je kind te helpen met zijn of haar problemen met leren. Die gereedschapskist is gevuld door jarenlange ervaring als remedial teacher en als leerkracht. Ik kijk naar wat jouw kind nodig heeft en die tools reik ik aan. Zo leert je kind zelf met de uitdagingen om te gaan. Hierdoor zetten ze stappen, groeit hun zelfvertrouwen én groeit het plezier. Mijn overtuiging? Elke stap die een kind zet is er één, en die vieren we!

Ieder kind is welkom in mijn praktijk, precies zoals hij of zij is. Ook voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie, autisme, ADD of ADHD is er alle ruimte.

Elkaar versterken

Ik vind het belangrijk om mijn kennis te delen met ouders en professionals. Onderwerpen die mij na aan het hart liggen zoals omgaan met dyslexie, leren leren en het versterken van executieve vaardigheden, deel ik graag in een webinar, ouderbijeenkomst of workshop. In 2020 schreef ik voor ouders het e-book '5 tips voor het positief opvoeden van mijn kind met dyslexie'.