Flipping the classroom

De laatste jaren maken steeds meer leerkrachten gebruik van het principe dat bekendstaat als “Flipping the classroom”. Een leerkracht die de klas “flipt”, maakt gebruik van filmpjes om zijn leerlingen voorafgaand aan de les instructie te geven. Dit heeft een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat kinderen al voorafgaand aan de les nagedacht hebben over het onderwerp of er in elk geval al uitleg over gekregen hebben. Verder kan tijdens de klassikale instructie ingegaan worden op specifieke vragen vanuit de klas. In veel gevallen zal dat er bovendien voor zorgen dat de algemene instructie korter kan. Hierdoor blijft er tijd over om instructie of begeleiding te geven aan kleine groepjes of individuele leerlingen.

Extra uitleg na de les

Ook kun je ICT gebruiken om de instructie na de les nog te herhalen. Daardoor kunnen de leerlingen ook bij hun huiswerk jouw uitleg nog bekijken. Eventueel kun je ook nog verwerkingsopdrachten toevoegen aan je uitleg.

YouTube

Over veel onderwerpen kun je uitlegvideo’s vinden op YouTube. Deze uitlegvideo’s mag je in principe gewoon gebruiken voor jouw lessen.Let hierbij wel op dat je rekening houdt met de auteursrechten. Je mag bijvoorbeeld wel video’s embedden, dat wil zeggen de YouTube-videospeler invoegen in een bestand of op een website, maar je mag de filmpjes niet zomaar downloaden en zelf ergens anders plaatsen.

Het nadeel van filmpjes op YouTube is dat de kwaliteit sterk wisselt en dat ze niet altijd aansluiten bij de instructie zoals jij die zou geven.

Video bij de les

In plaats van op YouTube kun je ook op de website van “video bij de les” zoeken. Op deze website vind je een overzicht van een zeer groot aantal uitlegvideo’s die jij bij je les kunt gebruiken. Deze video’s zijn gesorteerd op vakgebied en onderwerp.

Mijn Superkracht

Ook op ons YouTube-kanaal vind je een aantal uitlegvideo’s. De video’s zijn vooral gericht op leerlingen in het basisonderwijs en hebben betrekking op de vakken rekenen, spelling, begrijpend lezen en ontleden.

Een deel van deze video’s is voor iedereen toegankelijk, de rest kun je alleen bekijken als je de link hebt. Dit zijn vooral video's die ik gemaakt heb voor een leerling of met een specifiek doel.

EDPuzzle

Met de toepassing EDPuzzle kun je filmpjes aanpassen aan je eigen voorkeuren. Je kunt er bijvoorbeeld je eigen stem onder zetten als een soort VoiceOver, je kunt gesproken notities invoegen  en je kunt vragen eraan toevoegen die je leerlingen moeten beantwoorden voordat ze verder kunnen. Wanneer je hier werkt met klassen en opdrachten toewijst, krijg je ook achteraf te zien hoe de lessen gemaakt zijn. Wanneer je de les los als link deelt, krijgen je leerlingen alleen directe feedback tijdens het maken en kan je als leraar later niet de resultaten bekijken.

Het voordeel van EDPuzzle is dat je van een algemeen filmpje jouw eigen les kunt maken.

Zelf filmpjes maken

Natuurlijk kun je ook zelf uitlegvideo's maken. In mijn online training vertel ik je welke tools ik daarvoor gebruik.